Menu sezonowe

Menu sezonowe

Zmiany pór roku często wpływają również na gastronomię i na to, co lokale oferują swoim gościom. Nie inaczej jest z restauracjami sieciowymi i to nawet tymi, które skupiają się na sprzedawaniu fast-foodów.

Kiedy pojawia się okres letni, w menu możemy znaleźć więcej dań wykorzystujących na przykład sezonowe warzywa. Sałatki i surówki, warzywne dodatki do kanapek – to tylko niektóre przykłady.

Lato sprzyja orzeźwieniu, stąd restauracje oferują lody, desery lodowe, chłodzące koktajle czy szejki. Znaczenie sezonowego menu jest bardzo duże, ponieważ wprowadza naturalny element rotacji serwowanych dań.

Tym samym pojawia się pretekst do wprowadzania innych, nierzadko głębszych modyfikacji, dodawania potraw do puli lub zastępowania jednych dań innymi. Wprowadzenie specjalnego menu na sezon to też znakomita okazja do nowej kampanii promocyjnej, bo przecież trzeba jakoś dotrzeć do konsumentów z informacją o tym, co się zmieniło.

Duże sieci ze znacznym kapitałem mogą sobie pozwolić na kosztowną reklamę w czołowych mediach.

Bistro na talerzu
https://www.dagrasso.pl/chojnice