Sieciówka – zawsze fast-food?
Dość utarty stereotyp głosi, że sieciowe restauracje najczęściej oferują klientom dania typu fast-food – szybkie, kaloryczne i obliczone na zaspokojenie głodu, niekoniecznie dostarczające przy tym wielu składników odżywczych.
Rzeczywiście największe sieciówki, które cieszą się dużym uznaniem na rynku działają właśnie w taki sposób.
Przykłady są dość oczywiste, ale można tu wymienić tak znane marki jak McDonald’s, Burger King czy KFC.
Warto przy tym odnotować fakt, że każda z tych marek ma amerykański rodowód, co również nie jest przypadkiem.
Wszak świat kulinariów właśnie Amerykanom zawdzięcza wynalazek szybkiego jedzenia, nazywanego również śmieciowym.
Ma ono wielką rolę w epidemii otyłości jaka rozszalała się w Stanach Zjednoczonych i która zatacza coraz szersze kręgi w innych krajach Zachodu.
Na polskim gruncie sprawy nie mają się tak źle, ponieważ spożycie fast-foodów nie jest tak duże, a większość naszych rodaków żywi się przede wszystkim w domu.
Są jednak restauracje sieciowe, które oferują dania innego rodzaju, które z fast-foodami mają mniej wspólnego.
catering środa wlkp